Skyddshjälmar och kameraövervakning – öka tryggheten på SoL-boenden
Sundsvall 12-03-2024

Kommunhuset i Sundsvall. Foto: Fredrik Ehnberg
Skvaderbladet har träffat politiker i individ- och arbetsmarknadsnämnden.
Åtgärder för att öka tryggheten på SoL-boenden spekuleras i allra högsta grad, bland annat skyddshjälmar och skyddsvästar till personal med ökad risk att utsättas för våld.

Oskar Brusell, Gruppledare för moderaterna i Sundsvall. Foto: Fredrik Ehnberg
Förra fredagen rapporterade vi om missförhållanden på LSS- och SOL-boenden.
Oskar Brusell, ledamot i nämnden och gruppledare för Moderaterna i Sundsvall, har pratat med oss på Skvaderbladet om sina tankar över hur arbetet för att öka tryggheten på boendena kan förbättras.
– Vi vet att det finns problem som sträcker sig över olika områden inom verksamheten och förvaltningen, inte bara när det gäller säkerheten för boende och personal. Det är positivt att konkreta fall nu har kommit i ljuset, säger han.
Han uttrycker oro över situationen på boendena och har i samarbete med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tagit fram förslag till skyddsåtgärder, bland annat att ge personalen skyddshjälmar och skyddsvästar.
– Vi har anslutit oss till ett åtgärdspaket som Sverigedemokraterna har föreslagit för att öka säkerheten på boendena. Vi föreslår begränsade besökstider, personlarm som kopplas direkt till SOS-alarm, skyddsutbildning och skyddsutrustning för personalen, förklarar Brusell.
Kommunal slår larm om ett problem där personer med funktionsnedsättningar tvingas bo tillsammans med individer som har svårhanterliga diagnoser och de som aktivt missbrukar narkotika. Detta skapar en orolig situation för både boende och för personalen på boendena.
– Det är inte rimligt att personer med funktionsnedsättningar ska behöva bo under samma tak som personer med aktivt missbruk. Det visar sig nu att placeringen av personer på olika boenden har skapat problem. Det är inte säkert för varken personalen eller brukarna att situationen ser ut så här, kommenterar Brusell.
– Här handlar det om att bryta missbruk. Det är viktigt att flytta personer från destruktiva miljöer. Kriminella personer behöver fortfarande vård och rehabilitering bör alltid vara i fokus, tillägger han.
Personalen har även rapporterat om kriminell verksamhet på vissa av kommunens boenden. Langare kommer och går och personalen känner sig maktlös och medberoende till vårdtagarnas problem.
– Det verkar finnas sekretesshinder som hindrar personal från att polisanmäla vissa händelser. Det är nästan obegripligt att vi har den här diskussionen nu och inte tidigare. För att vara en rättsstat måste vi anmäla kriminalitet när den inträffar, säger Brusell.
Jonas Väst (V), ordförande i individ- och arbetsmarknadsnämnden. Foto: Svt
Vi har även pratat med Jonas Väst, ordförande i individ- och arbetsmarknadsnämnden.
Jonas har fått kommentera läget och om hur nämnden planerar att förbättra arbetssituationen för personalen på SOL-boendena.
Oppositionen i Sundsvall har lagt fram ett åtgärdspaket, och vi undrar då hur ni ställer er till det?
– Jag vet inte hur det strider med gällande lagstiftning, men personalens trygghet är såklart viktigt. Nu vet jag inte huruvida deras åtgärder är rätt för det, säger Jonas.
Vid frågan om att personer med missbruksproblematik har placerats till att bo ihop med personer som har funktionsnedsättning, sätter sig Väst på tvären.
– Vi har inte blandat missbrukare med personer som har en funktionsnedsättning. Det är personer med funktionsnedsättning som har missbruksproblematik. Vi har inte medvetet placerat knarkare på SOL-boenden, säger Väst.
Hur ser du själv på situationen?
– Jag har besökt flera SOL-boenden och är bekant med problematiken. De boende är inte alltid mottagliga för den vård och stöd vi erbjuder. Är man fast i ett drogberoende är det inte lätt att ta sig ur. Personerna i fråga har ett gynnande beslut och går inte bara flytta hur som helst, säger Väst.
– Det ska inte vara okej att använda sig av narkotika på ett kommunalt boende. Men det är två lagstiftningar som krockar med varandra vid rapportering av brott.
Personalen på boendena har tagit upp med Skvaderbladet att de är begränsade när det gäller att polisanmäla vissa typer av brott. De påpekar att de endast kan rapportera till polisen om brotten når upp till en viss straffskala.
– Det är hörsägen, vi måste bli bättre på att ringa polisen när brott inträffar, säger Väst.
Hur kommer ni i majoriteten agera för att öka tryggheten för personal på särskilda boenden?
– Jag har delegerat det här ärendet till verksamhetschefen på individ- och arbetsmarknadsförvaltningen, som rapporterar till mig om hur arbetet kommer att se ut, säger Väst.
SoL-boenden är till för personer som behöver stöd på grund av ålderdom, funktionsnedsättning, sjukdom eller annan orsak. Dessa boenden kan inkludera till exempel äldreboenden, gruppboenden för personer med psykiska eller sociala problem, eller hemlöshetsboenden.
LSS-boenden är speciellt avsedda för personer med funktionsnedsättningar som behöver omfattande stöd och service för att kunna leva ett självständigt liv. Dessa boenden kan vara gruppboenden, servicebostäder eller annan typ av boende där personer med funktionsnedsättningar kan få det stöd de behöver för att klara vardagen.