Kraftig ökning av orosanmälningar med barn som far illa | Skvaderbladet

Kraftig ökning av orosanmälningar med barn som far illa

Bild på ett kallt och tomt litet lektorn med en ruschkana.

Det är ett hårt klimat i samhället idag, och det gäller inte bara i skolan, säger Olle Åkerlund (S) foto: Fredrik Ehnberg

 

Orosanmälningar ökar kraftigt från skolorna i Sundsvall kommun.

Siffrorna har nästan fördubblats sedan 2019 trots att kommunen arbetat aktivt med att stävja utvecklingen. 

Samtidigt ställer sig Allianspartierna och Sverigedemokraterna frågande till varför fler åtgärder inte har vidtagits.

 

Totalt 2621 orosanmälningar upprättades mellan åren 2019-2023 visar statistik från barn- och utbildningsförvaltningen

2019 upprättades 391 anmälningar, jämfört med 582 anmälningar 2023. Redan efter årets två första månader är siffran 132.

Det är en stor ökning på relativt kort tid och politikerna i kommunstyrelsen har svårt att kartlägga exakt vad den grundar sig i. 

 

– Det finns inget enkelt svar på det. Skolan präglas av och speglar samhället i stort. Vi behöver därför ett brett förebyggande arbete mot otrygghet, och det skulle även behöva prioriteras av regeringen så att alla kommuner har tillräckligt med resurser för att kunna säkerställa en trygg skolmiljö, säger Olle Åkerlund (S) som är ordförande för barn- och utbildningsförvaltningen i Sundsvall. 

Kommunen menar att de är medvetna om problemet och hänvisar till att de har vidtagit åtgärder för att skapa en tryggare skolmiljö för alla elever på kommunens skolor. Åtgärderna är fokuserade på elevhälsa, men också att minimera riskerna att fastna i droganvändning eller kriminalitet med hjälp av en SSPF-modell. (En SSPF-modell innebär mindre sekretesser och ett stärkt samarbete mellan verksamheter som kommer i kontakt med barn som riskerar att fara illa.)

 

– Vi har förstärkt elevhälsoteamet med fler kuratorer och infört brobyggare på flera skolor för att öka dialogen mellan skola, elev och vårdnadshavare. Vi har även satsat på att sätta in en SSPF-modell för att skapa bättre samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet, säger Olle.

Barn- och utbildningsförvaltningen vill också upplysa att det ökade antalet anmälningar inte nödvändigtvis måste bero på att det är fler barn som far illa.

 

Det är inte heller möjligt att utifrån detta säga att kränkningarna faktiskt ökat bara för att anmälningarna ökat, säger Olle.

— Man ska vara medveten om att det i statistiken kan finnas flera anmälningar som rör samma händelse/elev, samt att vi har skäl att tro att ökat antal anmälningar också kan ha att göra med en högre anmälningsbenägenhet för att man uppmärksammat vikten av att anmäla potentiella kränkningar eller missförhållanden. Men oavsett antal, det ska vara nolltolerans och skolan ska vara en trygg miljö för alla barn. Vi behöver titta på om det finns skäl att vidta fler åtgärder i Sundsvall.

 

Möttes av kritik i Kommunfullmäktige 

bild från kommunfullmäktige salen i sundsvall. Det är flera stolsrader fyllda med människor. det är ett podium med en poliker som står bredvid kommunfullmäktigenämnden.

Ina Lindström Skandevall framför förslaget om akutskola till kommunfullmäktige. Foto: Fredrik Ehnberg

 

Allianspartierna samt Sverigedemokraterna riktar skarp kritik mot kommunstyrelsens arbete. Då man menar att deras nuvarande åtgärder för en tryggare skolmiljö inte är tillräckliga.

Under senaste kommunfullmäktigemötet presenterade både Liberalerna och Sverigedemokraterna konkreta förslag som gillades inom det egna blocket, men kommunstyrelsen som innehar en politisk majoritet röstade ner motionerna. 

Liberalerna framförde ett förslag om att införa en akut skola för att säkerställa att elever med behov av extra stöd eller av att flytta från sin nuvarande skolmiljö fortfarande får tillgång till en kvalitativ skolgång.

En akutskola är en tillfällig placering och en ingripande disciplinär åtgärd som syftar till att säkerställa en trygg och säker skolsituation för alla elever. 

Vid upprättandet av en akutskola är tanken att staten finansierar hälften av kostnaderna.

Under debatten om de motioner som lämnats in till kommunfullmäktige med eventuella lösningar på situationen så cirkulerade diskussionen mycket kring kommunstyrelsens ovilja att komma med nya lösningar, då man istället väljer att hålla fast vid och stärka den nuvarande modellen.

– Jag tycker att hela resonemanget är bristfällig. De säger att det finns ett problem men de gör inget konkret mot problemet. Det pratas om att det inte finns tillräckligt med utsatta elever för att starta en akutskola och att det inte finns tillräckligt med resurser heller för den delen. Det är barnen som far illa av att det här inte tas på allvar, säger Ina Lindström Skandevall från Liberalerna i Sundsvall.

 

BREDD:halv

Läs fler artiklar i samma kategori: Familj Nyheter Taggar: , , , , |