Droger och blod på stödboenden – vittnar om ”maskerade män i lyxbilar”
Sundsvall 07-03-2024

En illustrerad bild av en överlämning av droger och skylten till ett av dessa boenden. Foto: Johannes Svärd
Personalen på kommunens särskilda boenden i Sundsvall har hittat droger. De säger att det är ren gängkriminalitet som bedrivs. Lyxbilar och maskerade män är där på nätterna, och många i personalen är oroliga. Polisen har gjort flera insatser de senaste åren.
På kommunens stödboenden i Sundsvall bor människor med beslut enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Ofta i samma byggnad som personer med beslut enligt socialtjänstlagen.
Flera av dessa boenden ligger i utsatta områden. På några av dem bor människor med helt olika problem och behov. Här blandas människor med psykiatrisk diagnos och missbruksproblem med människor som lever med funktionshinder av olika slag.
Anställda på flera boenden vittnar om kriminalitet och droghandel kring boendena, och den dramatiska bilden bekräftas av facket. De anställda är rädda att själva hamna i en våldsam situation. Fackförbundet Kommunal larmar att personalen inte känner att de är utbildade att hantera sådana händelser.
—Polisen var ofta här i somras, personer med aktiva missbruk flyttar in här och fortsätter på samma bana. Det bara är en tidsfråga innan något riktigt allvarligt händer på boendet, säger en anställd på ett boende till Skvaderbladet.
Personal tycker att boenden med personer med så olika slags behov av stöd och vård ska inte bo så nära varandra. Jessica Landell som är samordnare på ett av boendena. Hon säger att problembeskrivningen inte stämmer överens med verkligheten. Landell beskriver att det är lugnare nu än förra året. Då hittade man droger kring fastigheten som polisen tog i beslag. Boendet är en plats där många personer i medelåldern bor. Men intill finns ett boende för ungdomar med problem.
—Vi har sett maskerade män i lyxbilar utanför mitt i natten. Vi har blivit mer noga med att låsa alla dörrar på nätterna, säger hon till tidningen.

En illustration av droger. Foto: Johannes Svärd
Fick en kniv i halsen
Under flera år har allvarliga händelser skett på dessa boenden. När Skvaderbladet haft kontakt med kommunen och facket har de vägrat att berätta om vad som sker på dessa boenden och vilka boenden det gäller. De anställda har flera gånger anmält till Arbetsmiljöverket vid allvarliga händelser. När Skvaderbladet granskar har man funnit rapporter från det senaste året, där flera är allvarliga:
- I början av december förra året fick en person en kniv i halsen av en okänd gärningsman. Personalen lade tryck på halsen samt larmade ambulans och polis. Personen vårdades på IVA. När personen skrevs ut från sjukhuset ordnades skyddat boende på annan ort. Skvaderbladet har rapporterat om denna händelsen i ”överlevde knivhugg i halsen”
- Den 8 februari förr året brann en boende i sina kläder. Personal släckte branden med hjälp av kropp och händer.
- Den 18 januari förra året anmälde personalen att en boende uttryckt verbala hot, slagit sönder saker och sparkat på personalen. Det uppstod bråk mellan de boende, så de anställda fick gå emellan. Enligt personalen hände det ofta och flera anställda har blivit utsatta.
- Den 12 maj förra året uppstod bråk på ett boende. En person hotade en anställd och en vakt med kniv. Personen ska ha jagat personalen med tillhygget i handen. Vakten fick därför stänga in de anställda för att skydda dem mot den hotfulla personen.
- 2 mars förra året skulle personalen hjälpa en person på boendet. Då fanns personen där med saxar i händerna och började jaga personalen hotfullt.
- Den 15 April förra året blev en anställt trakasserad en hel dag av en boende. Den anställda blev spottad i ansiktet och slagen med båda händerna under en hel dag. Den anställde försökte gömma sig från personen, som letade och hittade den anställde och fortsatte misshandeln.
- På kvällen den 28 januari förra året larmades personalen att en av de boende hade satt eld i rummet. Det brann i stora lågor – den boende hade satt eld på sin säng. Branden kunde släckas snabbt utan skador.
- 4 augusti förra året skulle en boende hoppa från en balkong. Personal fick hindra hen från att hoppa och lyckades tillslut slita bord personen.
Rädda att bli av med jobbet
När tidningen kontaktar kommunens verksamhetschefer framkom att det råder sekretess gentemot de anställda. Personal från dessa boenden säger att de är rädda att prata med media om problemen. De beskriver en rädsla att bli av med jobbet eller att bli flyttade till en annan avdelning med svårare omständigheter i form av bestraffning.
BREDD:halv
SoL-boenden är till för personer som behöver stöd på grund av ålderdom, funktionsnedsättning, sjukdom eller annan orsak. Dessa boenden kan inkludera till exempel äldreboenden, gruppboenden för personer med psykiska eller sociala problem, eller hemlöshetsboenden.
LSS-boenden är speciellt avsedda för personer med funktionsnedsättningar som behöver omfattande stöd och service för att kunna leva ett självständigt liv. Dessa boenden kan vara gruppboenden, servicebostäder eller annan typ av boende där personer med funktionsnedsättningar kan få det stöd de behöver för att klara vardagen.