Arne Wahlström om studentfusket – ”Man ska inte hymla om att det är ett straff, för det är det” | Skvaderbladet

Arne Wahlström om studentfusket – ”Man ska inte hymla om att det är ett straff, för det är det”

Mittuniversitetet, Sundsvall

I veckan har flera studenter på Mittuniversitetet dömts av disciplinnämnden för fusk. Åtgärden blev som högst 10 veckors avstängning. Här berättar Arne Wahlström, chefsjurist, och Erik Lund, studentrepresentant i disciplinnämnden om fusket.

Arne Wahlström sitter på en grå soffa och ler in i kameran. Han har en blå skjorta och kavaj.

Arne Wahlström tror att AI kommer att vara tillåtet i framtiden och tycker att universitet måste lära sina studenter om det. Foto: Selma Wallberg

Den vanligaste påföljden av fusk är sex veckors avstängning. Det längsta lagen tillåter är sex månader. Arne Wahlström är chefsjurist på Mittuniversitetet och förklarar att det är meningen att studenter ska hamna efter i sitt skolarbete. Tanken är att studenter ska bli avskräckta och att de ska hålla sig undan från att fuska.

– Man ska inte hymla om att det är ett straff, för det är det, säger Arne Wahlström.

Innan pandemin var det ungefär 20 till 30 studenter som blev avstängda varje år, nu är det cirka 60 till 75. Ett tiotal får varningar. Ökningen är gemensam för alla universitet i Sverige.

De vanligaste ärendena är plagiat, fusklappar på salstentamen och otillåtet samarbete. I de senaste ärendena hade flera studenter använt sig av AI. Det första AI-ärendet kom som en chock för disciplinnämnden, men nu blir det allt vanligare. Arne Wahlström berättar att om det är utom rimligt tvivel fälls studenten, men det ska vara tydligt att det är med avsikt. Att fuska utan avsikt är inte straffbart. AI är ökande och svårt att bedöma för att det inte finns några detektorer på hur det funkar. 

– En gång i tiden var det förmodligen fusk att använda rättstavning i word, säger Arne Wahlström.

Erik Lund sitter framför datorn med armbågen på bordet och handen på hakan. Han ler. Han har rött hår och glasögon.

Erik Lunds jobb som studentrepresentant är att säkerställa att studenterna bedöms på ett rättvist sätt och förklara för dem hur det fungerar. Foto: Selma Wallberg

Erik Lund är ordförande i studentkåren i Sundsvall och studentrepresentant i disciplinnämnden. Han berättar att många studenter som hamnar i den här situationen ibland inte förstår att de har gjort fel. Detta kan bero på oklara instruktioner och vilken information studenterna fått innan. Det händer att disciplinåtgärder blir lägre på grund av otydliga instruktioner från lärare. Han menar att det finns tydliga mönster bland fusket.

– Det finns en hel del mönster, vissa program är överrepresenterade, säger Erik Lund.

Erik tror inte att det betyder att andra program är felfria utan snarare att vissa är bättre på att anmäla fuskandet. Han har också fått intrycket av att lärarna tycker att det är en jobbig process. Dels på grund av det administrativa, att det tar tid att anmäla, och dels att man i vissa program har bättre kontakt med sina elever och att det då kan kännas jobbigt på grund av det. Men Erik menar att fusk förekommer överallt och att inga program går fria från det. Misstänker man fusk är man tvungen att anmäla.

BREDD:halv

Läs fler artiklar i samma kategori: Nyheter Taggar: , , , , |