Åldringar lurade på miljonbelopp – man med Sundsvallskoppling dömd | Skvaderbladet

Åldringar lurade på miljonbelopp – man med Sundsvallskoppling dömd

Varje år får polisen in runt 250 000 anmälningar om bedrägerier i Sverige. Av dem är ca 80 anmälningar i månaden så kallade ”romansbedrägerier”. Foto: Polis

 

Tre äldre personer kontaktades av mystiska personer på internet.

Tre olika alias kopplade till den dömde mannen lyckades att lura av sina offer hundratusentals kronor som tillsammans kan räknas ihop till miljonbelopp.

En man som är folkbokförd i Sundsvall och som varit delaktig i bedrägerierna dömdes under tisdagen för grovt penningtvättsbrott och nio fall av penningstvättbrott av normalgraden. 

 

I ett av fallen som lett till domen blev sonen till en av målsägarna misstänksam när en okänd person vid namn ”Laurie Payne” kontaktat hans demenssjuka pappa angående en vinstutbetalning. Hans pappa som är i 80-årsåldern blev lovad en stor summa pengar om han förde över pengar till henne, men vinsten kom aldrig. Efter att sonen sedan granskat pappans kontoutdrag, upptäckte han en mängd utbetalningar till en man som väckte hans misstankar – totalt cirka 115 000 kr varav 57 500 kr ska ha förts över till den dömde mannen. 

Det andra bedrägeriet, där personen agerade under aliaset ”Tony Pence”, hade en annan taktik. Han utgav sig för att vara en entreprenör från USA som behövde pengar för ett byggprojekt i Kambodja. Tonys metod gick ut på att han hade kontakt med offren dagligen. Efter ett tag när det byggt upp en relation började förfrågningar om pengar dyka upp. Tony hade fått sitt konto spärrat och behövde ofta hjälp med att få pengar till sjukhus besök och medicin. 

En äldre kvinna i 80-årsåldern föll för bedrägeriet och förlorade 466 200 kr till bedragaren, och 325 000kr passerade via sundsvallsbons konto.

Den tredje personen, ”Robinson Vilhjalmur”, påstod sig arbeta för FN i konfliktdrabbade områden såsom Syrien och Jemen. En kvinna i 70-årsåldern blev kontaktad av Vilhjalmur och uppmanades att förvalta hans avgångsvederlag medan han avslutade sin tjänstgöring. Detta belopp skulle skickas till henne, men hinder uppstod längs vägen som hindrade leveransen.

Senare uppmuntrades kvinnan att ta lån och använda sina besparingar för att hjälpa honom med sina ekonomiska behov. Hon placerade 1 293 000 kr på olika konton enligt den dömde mannens instruktioner, varav 400 000 kr gick att spåra till ett konto tillhörande honom.

Under utredningen framkom uppgifter som pekade på att den nu dömda mannen var inblandad i penningtvättbrott. Stora summor av offrens pengar flödade in och ut från hans konto till okända konton genom användning av så kallade ”Fin-Tech bolag”. Det blev tydligt för polisen att det rörde sig om penningtvätt, särskilt med tanke på att mannen själv hade sparsamt med egna tillgångar.

Han försökte dölja spåren genom att sprida ut pengarna över olika personkonton och genom olika köp.

Mannen förnekar brott och påstår att pengarna är från bilförsäljningar som gått via honom tills hans företag. Tingsrätten understryker däremot att det inte är fallet då det borde passerat fler transaktioner genom hans konto som inte tillhörde brottsoffren. Det finns även inga bevis för att han ska ha bedrivit sådan verksamhet.

Den 30-årige mannen som är folkbokförd i Sundsvall döms nu till ringa dagsböter a 6000kr, villkorlig dom samt att han ska betala ut skadestånd på drygt 800 000 kr till offren.

 

Såhär skyddar skyddar du dig mot romansbedrägerier:

  • Var försiktig med hur mycket personlig information du delar på sociala medier och dejting sajter. 
  • Använd omvänd bildsökning, till exempel på Google, för att se vart bilden kommer ifrån.
  • Var skeptiskt till om någon vägrar visa bild på sig själv, eller om bilderna verkar för bra för att vara sanna. 
  • Lär dig se dem tidiga varningssignalerna, till exempel snabb kärleksförklaring, begäran om pengar och undvikande personliga möten. 
  • Oftast påstår bedragarna ha imponerande yrken te.x läkare eller militär i ett annat land. Skicka aldrig pengar till någon du inte känner eller aldrig har träffat. 
  • Om någon ber dig om ekonomiskt stöd – försök distansera dig från sitautionen och rådfråga någon du litar på. Lyssna på din magkänsla, låter något för bra för att vara sant, är det kanske också det.           Källa: Nordea
BREDD:hel

Läs fler artiklar i samma kategori: Nyheter Taggar: , , |