Det gör vård- och omsorgsnämnden för att främja psykisk hälsa i Sundsvall | Skvaderbladet

Det gör vård- och omsorgsnämnden för att främja psykisk hälsa i Sundsvall

Sundsvall 13-03-24

Bild på Sundsvalls kommunhus. Huset är oranget. Det syns lite snö ute.

Vård- och omsorgsnämnden har anställt aktivitetshandledare, öppnat fler träffpunkter för äldre och börjat arbeta uppsökande mot de äldre som är ensamma. Foto: Tindra Jansson

 

Psykisk ohälsa kan ha förödande konsekvenser för den drabbade. Men det skapar även problem för samhället. Psykisk ohälsa kan vara allt från tillfällig oro till svåra psykiska sjukdomar som depression och ångest.

Vård- och omsorgsnämnden i Sundsvall ansvarar för äldreomsorgen, hälso- och sjukvården och omsorg för människor med en funktionsnedsättning. Mikael Westin (S), ordförande för vård- och omsorgsnämnden berättar om deras resurser för att främja psykisk hälsa.

”Det finns för lite tid för återhämtning och vila”, Mikael Westin (S).

 Hur mycket tid och resurser lägger vård- och omsorgsnämnden på att främja psykisk hälsa?

— Det är svårt att räkna på den exakta tiden och resurserna, men de senaste åren så har vi kraftigt ökat olika verksamheter för att arbeta mot t.ex. ensamhet. Vi har anställt aktivitetshandledare, öppnat fler träffpunkter för äldre och börjat arbeta uppsökande mot de äldre som är ensamma.

Hur jobbar ni här i Sundsvall för att minska på psykisk ohälsa?

— Förutom det som sker inom äldreomsorgen, så har vi gjort en särskild satsning där vi anställer nya skolkuratorer. Vi utvecklar även en övergripande strategi mot suicid.

Hur tycker du själv att psykisk ohälsa påverkar samhället?

— Otroligt mycket. Det kostar både mänskligt lidande och pengar för samhället. Psykisk ohälsa är den dominerande anledningen till att få sjukpenning enligt försäkringskassan. Vi behöver bryta den utveckling både för samhället och individens skull.

Vad tror du anledningen är till att så många människor lider av psykisk ohälsa i samhället just nu?

— Högre krav på människor på att få ihop livspusslet. Unga har även sociala medier som gör att kraven och förväntningar ökar. Det finns inte tid för återhämning och vila.

BREDD:halv

Läs fler artiklar i samma kategori: Nyheter