Personalen om kommunens förslag – ”vi är inga kravallpoliser” | Skvaderbladet
Gängen på kommunens boenden:

Personalen om kommunens förslag – ”vi är inga kravallpoliser”

Sundsvall 12-03-2024

En man som arbetar på ett stödboende

Michael ”Micke” Aronsson arbetar på ett stödboende i Sundsvall. Han beskriver problemen från sitt perspektiv. Foto: Sonia Nässèn.

Skyddsväst och hjälm kan vi inte ha, säger Michael Aronsson som jobbar på ett av stödboenden i Sundsvall. Han tycker politikernas förslag är skrattretande. Nu har han ledsnat på att kommunen inte kan lösa problemen och planerar att byta bransch. 

På boendets balkongerna står en crosstrainer och en motionscyklar som inte går att använda längre, det hänger tomma tvättlinor över. De flesta fönster har neddragna persienner. Precis intill ett boende med stöd enligt socialtjänstlagen. Där bor personer med neuropsykiatriska problem och det finns hög kriminalitet.

När Skvaderbladet kommer till platsen möts vi av en anställd som är rädd för att uttala sig i media. Personen hänvisar oss till kollegan Michael som till en början är skeptisk. Efter en lång konversation om problemen ställer han upp på intervju.

—Jag själv känner ingen rädsla och oro att prata om detta, men jag kan förstå att det finns personal som är det. Jag själv kommer säga upp mig från jobbet, delvis på grund av den här problematiken. Jag tänker byta bransch, säger Michael Aronsson till tidningen.

Boendet startades 1996 och då var grundtanken att enbart personer med beslut enligt LSS kommer få bo på dessa boenden. Idag blandas personer med funktionshinder av olika slag med människor som har andra psykiska problem. Detta har inneburit att personer med aktiva missbruk flyttat in och de anställda ser gängkriminalitet. Mer i  ”droger o blod på kommunens boenden – vittnar om ”maskerade män i lyxbilar” 

—Det har absolut blivit sämre, idag blandar kommunen folk med helt olika behov av stör och omsorg till oss. Det är en märkbar skillnad, säger Michael till Skvaderbladet. 

 

Det finns flera stödboenden i Sundsvall där personalen upplever oro och rädsla. Foto: Johannes Svärd

Hjälm och skyddsväst 

När fackförbundet Kommunal i februari skrev ett brev till kommunen om problemen förklarade de att ”personalen saknar utbildning och utrustning”. Politikern Oscar Brusell (M) var med och la fram förslaget om att personalen ska ha hjälm och sktddsväst.

Michael Aronsson som är personal på ett av dessa boendet skrattar högt åt förslaget.

—Vi kan inte springa runt här med hjälm och skyddsväst. Vi finns för att hjälpa de boende med vardagssysslor, vi är inte kravallpoliser, säger Michael till tidningen.

Några fler förslag är kameraövervakning och ett övernattningsförbud för anhöriga. Vi låter Michael kommentera förslaget.

—Detta är värdelösa förlag. Kameraövervakning inskränker på människors integritet. Att tillskriva ett övernattningsförbud skulle kräva en ändring i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Som idag inte har några skyldigheter, bara rättigheter, säger Michael till Skvaderbladet. 

Fler förslag finns att läsa om i artikeln ”Skyddshjälm och och kameraövervakning – öka tryggheten på SoL boenden”.

Vad anser du att kommunen ska göra?

—Den viktigaste lösningen borde vara att hålla koll på vilka som får dessa beslut och att de hamnar på rätt boende. Idag kan folk som inte har en funktionsnedsättning få beslut om LSS och flytta in bredvid någon som har till exempel Downs syndrom.





 

 

 

 

 

 

 

BREDD:hel

SoL-boenden är till för personer som behöver stöd på grund av ålderdom, funktionsnedsättning, sjukdom eller annan orsak. Dessa boenden kan inkludera till exempel äldreboenden, gruppboenden för personer med psykiska eller sociala problem, eller hemlöshetsboenden.

LSS-boenden är speciellt avsedda för personer med funktionsnedsättningar som behöver omfattande stöd och service för att kunna leva ett självständigt liv. Dessa boenden kan vara gruppboenden, servicebostäder eller annan typ av boende där personer med funktionsnedsättningar kan få det stöd de behöver för att klara vardagen.

Läs fler artiklar i samma kategori: Blåljus Nyheter