Att användare känner sig censurerade på Tiktok är något som tidigare tagits upp i utländska medier. Amerikanska influencern Sydney Bell har pratat om ämnet på sina sociala medier och skriver att alla regler borde tillämpas lika på samtliga användare.
Riktlinjer på en plattform ska gälla för alla, hur kommer det sig att flera användare känner raka motsatsen?
Det här är DCases granskning av videoplattformen Tiktok.
I december 2019 framkom det att Tiktok aktivt hade begränsat användare på appen, något som netzpolitik.org, en tysk språkblogg om digitala rättigheter och digital kultur, rapporterade om i en artikel. En talesperson för Tiktok berättade för hemsidan att reglerna att begränsa vissa användare till en början var en strategi för att motverka nätmobbning.
Moderatorerna på appen blev då instruerade att begränsa räckvidden på appen för användare med funktionshinder. Även queerpersoner och överviktiga fanns med på listan över användare som riskerade att bli utsatta för mobbning, vilket innebar att de begränsades oavsett deras innehåll och videor. Tiktoks moderatorer använde sig av olika verktyg för att begränsa synligheten för dessa användare. De kunde till exempel göra så att användarna och deras videor endast var synliga i landet de laddades upp i.
Talespersonen berättade dessutom att tillvägagångssättet aldrig var avsett att vara en långsiktig lösning och att även fast de hade goda avsikter insåg de att det inte var rätt strategi. Efter att den uppdagades ersattes reglerna med nya nyanserade regler.
Ett annat nyhetsmedia som rapporterat om samma sak är nättidningen The Intercept. I en artikel från mars 2020 skrev de om Tiktoks censurering. Redaktionen på The Intercept hade även de tillgång till formulär som moderatorerna använde sig av för att identifiera användare som riskerade att bli utsatta för nätmobbning. Ett av formulären hade rubriken “Ugly content policy”.
DCase har undersökt om Tiktok själva har kommenterat deras strategi men inte hittat något. Appen har varken gått ut med något pressmeddelande eller någon annan ytterligare förklaring till deras strategi. På appens hemsida finns en sida med uppdateringar och kommentarer från Tiktok men där finns inget officiellt uttalande att hitta angående detta. Det är endast kommentarerna som Tiktoks talespersoner gett till nyhetsmedierna som finns att komma över.
Tidigare har även ett flertal andra medier skrivit om detta, bland annat The Guardian, The New Economy, Independent och Dailymail.
”Snälla, låt dem tillämpas på alla”
Att användare känner sig censurerade på Tiktok är ett ämne som tidigare har lyfts i USA, bland annat har Dailymail, New York Post och Shape rapporterat om det. Flera amerikanska influencers har dessutom vänt sig till sociala medier-appen Instagram för att lyfta problemet kring Tiktok. En av dem är den amerikanska journalisten och influncern Danae Mercer.
I februari postade Danae Mercer ett inlägg med den inledande texten “Låt oss prata om vad som händer på Tiktok”. Där skriver hon om att även fast hon tycker om själva plattformen, tycker den inte om henne. Hon beskriver hur kreatörer som visar celluliter och bristningar blir borttagna och om hur marginaliserade/åsidosatta kroppar och röster censureras. Samtidigt tillåts videor med bikinis och badkläder om det är med särskilda kroppar, eller när celluliter tagits bort från dem, skriver Danae Mercer.
Även influencern och modellen Sydney Bell använder sin Instagram-plattform för att belysa problemet. Där skriver hon i ett inlägg om att mycket innehåll som Tiktok avpublicerar som sexuellt och naket innehåll endast är bikinivideor eller innehåll som skapas för att motivera och inspirera. Hon skriver vidare att det även handlar om vanliga inlägg som Tiktok avpublicerar eller granskar “på grund av att vi har större kroppar”.
I ytterligare ett inlägg skriver hon “Däremot @tiktok om ni har regler och riktlinjer, snälla låt dem tillämpas på ALLA” och visar en video på hennes videor som tagits bort blandat med liknande videor som får vara kvar på appen.
DCase har sökt Danae Mercer för en kommentar men hon valde att avböja.
DCase har sökt Sydney Bell för en kommentar utan att lyckas.
“Jag tycker att de ska vara mer inkluderande”
Förutom budskapet från de båda influncerserna har deras inlägg en annan sak gemensamt – de är fyllda av kommentarer från användare som varit med om samma sak.
En av de som kommenterat ett av de här inläggen är Itzel Lovato, 25, från Kalifornien, USA.
Under förra året hade Itzel Lovato ett konto på Tiktok där hon brukade lägga upp modevideor. Hon märkte att vissa videor inte fick samma spridning när hon använde sig av vissa hashtaggar.
– Jag använde hashtaggar som plus size fashion och plus size och jag fick noll visningar i flera timmar. Jag frågade min kompis om hon kunde se min video men det kunde hon inte så då förstod jag att de hade shadow bannat min video, då kände jag mig mest irriterad.
Efter att hon hade blivit shadow bannad slutade Itzel att använda Tiktok under en lång tid.
– Jag såg ingen anledning om Tiktok inte skulle låta mig vara jag.
I dag har Itzel återigen ett konto på Tiktok men är inte särskilt aktiv med att lägga upp videor längre. Hon säger att det känns som att hennes videor ändå inte kommer få några visningar och att det nästan känns som bortkastad tid.
I framtiden hoppas Itzel att det ska ske en förändring på appen.
– Jag tycker att de ska vara mer inkluderande och absolut inte shadow banna användare som använder sig av hashtaggar om plus size. Våra kroppar är inte fel.
”Jag tycker inte att jag borde bli straffad för att jag är självsäker i mig själv”
Ytterligare en influenser som vittnar om samma sak är dansaren Mikaila Murphy, 21, från Detroit/Los Angeles, USA. Hon har ett Tiktok-konto sedan två år tillbaka där hon i dag har över tio miljoner följare. På sin plattform lägger hon bland annat upp videor där hon dansar och twerkar.
– Jag publicerar videor som främjar kvinnors självförtroende och kroppspositivism. Jag vill alltid sprida kärlek och visa alla att det är fantastiskt att älska sig själv.
Varje vecka – ibland till och med varje dag – får Mikaila två till tre videor avpublicerade från sin sida.
– Det är frustrerande när jag tar mig tid att skapa innehåll bara för att de ska ta bort det. Jag är 21 år gammal och professionell dansare, så varför ska jag inte kunna publicera dansvideor?
De videor som tagits bort har blivit det med förklaringen att det är vuxet, sexuellt och naket innehåll. Det är något som upprör Mikaila då hon säger att Tiktok godkänner andra användare att publicera värre innehåll.
– Tiktok behöver tillåta människor att publicera vad de vill. Det är ingen plattform för barn, så den bör inte bli behandlad som så. Om de skulle komma till det kan de sätta ålders(18+)varningar på videor i stället för att ta bort dem. Jag tycker inte att jag borde bli straffad för att jag är självsäker i mig själv och älskar att vara sexig.
“Trött och besviken på att även den här appen censurerar plus size-kroppar”
Colette Hanna, 36, är en digital kreatör från Kalifornien, USA, som även hon vittnar om att Tiktok censurerar plus size-kroppar. Colette har använt Tiktok i snart ett och ett halvt år, där lägger hon upp videor om plus size-mode och när hon provar kläder.
Hittills har hon fått tre videor borttagna, samtliga med anledningen att det är naket och explicit innehåll.
– Jag bar bikini i en video och en morgonrock med underkläder i en annan video – aldrig naken och jag visade aldrig några privata delar eller bröstvårtor i någon av dem.
Till sina videor använder Colette sig av hashtaggar, sådana som plus size fashion, curvy fashion och body positivity.
– Jag är trött och besviken på att även den här appen censurerar plus size-kroppar som inte gör något annorlunda jämfört med alla andra som använder appen. Det tär verkligen på en mentalt att den här striden mot sociala medier och medier generellt inte riktigt gör de framsteg som jag hade hoppats.
Klicka på play-knappen för att se kreatören Amanda Carlssons videor som blivit borttagna från plattformen och videor som får vara kvar. Varning för vuxet innehåll.
Del 3 i artikelserien #Tiktokcensurerad kommer att publiceras onsdag den 26 maj.
Här kan du läsa del 1 i artikelserien #Tiktokcensurerad.
Nanny Lögdal
Liisa Medin
Linn Stolt Hansson