Bröst, rumpor och sexuellt innehåll – vad har de gemensamt?
Samtliga är förbjudna på sociala medier-appen Tiktok. Gränserna för vad som är godkänt att publicera och inte är luddiga, enligt kreatörer på plattformen som Dcase varit i kontakt med.
Flera av dem upplever att alla regler inte tillämpas lika på samtliga användare.
Hur kan det förekomma när plattformen har så tydliga riktlinjer?
Det här är Dcases granskning av videoplattformen Tiktok.
Tiktok släpptes under hösten 2016 och är i dag den ledande sociala medier-plattformen för skapande och delning av korta videor. Deras mission är att inspirera till kreativitet och sprida glädje med appen, enligt deras riktlinjer.
Appens användare kan filma videor där de dansar eller mimar till populär musik, filma och redigera videor med specialeffekter och filter eller delta i någon av alla trender som cirkulerar på appen. Det är även möjligt att ta del av videor och interagera med kreatörer från världens alla hörn. Möjligheterna är många men inte oändliga, det finns många regler att förhålla sig till.
I Tiktoks riktlinjer framkommer vad som får förekomma samt vad som är förbjudet på appen för att säkerställa att det är och förblir en trygg och säker plattform att befinna sig på. Till exempel är det förbjudet att dela innehåll som är naket, sexuellt eller våldsamt. Inte heller mobbning eller trakasserier tolereras på appen.
DCase har tagit del av flertal videor som är publicerade på Tiktok som skulle kunna tolkas som naket eller sexuellt innehåll – men som fortsatt får vara kvar på plattformen.
Samtidigt visar DCase undersökning som inkluderar intervjuer med ett trettiotal kreatörer, att Tiktok också begränsar annat innehåll, som inte bryter mot riktlinjerna – och de drabbade känner sig censurerade.
För att säkerställa att riktlinjerna följs använder Tiktok en blandning av mänskliga moderatorer och teknologi på appen. Även användare själva kan rapportera innehåll som de anser är olämpligt på appen. Om en video, eller dess innehåll; text, musik eller bilder, bryter mot reglerna avpubliceras den från appen. Det innebär att videon då plockas bort och att den inte går att ses, varken av kreatören själv eller andra användare.
När detta händer dyker ett systemmeddelande från Tiktok upp i användarens inkorg. Där står det vilken video som tagits ner från kontot och av vilken anledning, men det står inte specifikt vad i videon som bryter mot reglerna.
Om kreatören själv inte anser att något brott mot riktlinjerna har begåtts kan de överklaga beslutet. Detta går att göra med ett snabbt knapptryck direkt i systemmeddelandet och då granskas videon på nytt. Sedan bestämmer Tiktok om videon får komma tillbaka och återpubliceras på kontot eller om den fortsätter att vara borttagen. Oavsett utfall får kreatören fortfarande ingen tydlig förklaring till vad som gjorde att videon blev avpublicerad från första början.
Förutom att användare riskerar att få sina videor avpublicerade eller borttagna om de bryter mot riktlinjerna kan de även utsättas för att bli shadow bannade. Att bli shadow bannad innebär att en användare eller deras videor blir blockerade utan att de blivit notifierade om det eller vet om det själva. Det märks genom att man som användare slutar få visningar och gilla-markeringar på innehållet man publicerar.
Upprepade brott mot riktlinjerna kan leda till att kreatörers konton antingen blockeras från vissa funktioner eller i värsta fall att de stängs ner permanent.
Eftersom att det inte framkommer en tydlig förklaring till varför videor tas bort säger vissa kreatörer som DCase varit i kontakt med att det blir svårt att veta vad man ska göra annorlunda, för att inte riskera att återigen bryta mot reglerna.
För de större kreatörerna i Sverige finns kontaktpersoner som de kan vända sig till om något skulle hända med deras konton, antingen om en video plockas bort eller om de skulle bli avstängda. I sådana fall kan de kontakta dessa personer och få personlig hjälp.
– Nu när Tiktok har börjat skaffa lite kontaktpersoner i Sverige till oss som är de största kreatörerna, vilket är ganska nytt, har man möjligheten att skriva till dem och ifrågasätta direkt till Tiktok varför en video blev borttagen och då löser de det ganska snabbt, säger en stor Tiktok-profil som DCase varit i kontakt med och som önskar vara anonym.
För de mindre kreatörerna finns dessvärre inte den möjligheten, de har ingen fysisk person att vända sig till.
– Det finns ju inget ställe där man kan skriva till Tiktok. Det finns några mejladresser men där får man ju aldrig riktigt svar, säger Amanda Carlsson, kreatör på Tiktok.
Under våren har DCase varit i kontakt med flera Tiktok-kreatörer som vittnar om liknande upplevelser på appen. Flera av kreatörerna upplever att riktlinjerna som finns på plattformen inte tillämpas på samtliga användare.
– Jag hade inte haft några problem om de skrev att ”vi vill inte att man ska sitta i behå på vår plattform”, för mig hade det varit helt okej. Men då ska det gälla för alla och om de skriver mer utförligt varför videon inte får vara kvar minskar ju risken för att man gör om det, säger kreatören Amanda Carlsson.
Om en video blir borttagen finns det ingen information om videon blivit anmäld av någon annan användare eller om det är Tiktok som valt att avpublicera den. DCase har varit i kontakt med ett trettiotal personer där många vittnar om att de känner sig censurerade av Tiktok men även att förklaringarna till varför videor blir borttagna är bristfälliga.
– Man blir ju irriterad, speciellt när man inte ens får veta specifikt varför den tas bort. Det står ju bara att ”det här är sexuellt och naket innehåll”.
Nu när jag börjat se det här mönstret att det är när jag är mer avklädd som videorna inte får vara kvar känner man sig diskriminerad. Det är inte alls roligt, säger Amanda Carlsson.
Klicka på play-knappen för att se videor som blivit borttagna från plattformen och videor som får vara kvar. Varning för vuxet innehåll.
I del två kan du läsa om att Tiktok tidigare erkänt att de censurerat användare på plattformen.
Nanny Lögdal
Liisa Medin
Linn Stolt Hansson