Butikspersonal i Sundsvall står oskyddade i kassan. Skyddsplexiglas borde ha högre prioritet tycker flera som jobbar i butik. 

– Man hade ju önskat att de hade kommit tidigare, säger Jessica Ohlden, butiksbiträde på Ginatricot i Birsta city.

The body shop i In gallerian har tagit bort alla sina smink- och hudvårdstester i butiken, och slutat med rådgivning som de vanligtvis brukade ha. Allt för att minska risken för smittspridning. Deras två butiker i Sundsvall har gemensamt beslutat att beställa skyddsplexi.

– Vi tar det både för våran egen skull, men också för kundernas skull. Det är ett win-win för båda sidorna, säger Jane Rönqvist.

Jane Rönqvist som jobbar på The Body Shop: Foto: Markus Lundqvist.

Läs mer: Del 1 – Därför är det viktigt med skyddsplexiglas

Kicks är också en butik som har slutat med sina smink- och hudvårdsrådgivningar, plockat undan mascara- och parfymtester och allt annat som man kan stoppa ned händerna i. De har satt upp skyltar och golvdekaler, men trots det är det inte alla kunder som kommer ihåg riktlinjerna. 

– Kunderna är ovana, man får ju säga till dem då det är många som kommer nära ändå. Man får till slut backa själv, säger Felicia Sjöbom och Martina Pedersen.

På Kicks jobbar man mycket ute på golvet tillsammans med kunderna. Därför är det viktigast av allt att hålla avståndet.

– Det hade inte skadat att ha skyddsplexi, men vi kommer inte få det, säger Martina Pedersen.

Fristående klädbutiken Henrix i Sundsvall som säljer märkeskläder, har sett en markant minskning på strömmen av kunder. Inställda studenterfiranden gör det svårare med försäljningen. Hans Ålin som jobbar där har inte tänkt på att köpa in skyddsplexi, utan kör på med handsprit och avstånd.

– Man får hoppas att det här tar slut någon gång istället så att skyddsplexi inte behövs.

Linda Mellajärvi och Maria Lycke som jobbar på Hunkemöller i Birsta city har stött på ett problem med den närgångna naturen deras jobb har. De jobbar väldigt nära kunderna och det är därför svårare att genomföra. 

–Vanligtvis så brukar vi ju kunna hjälpa till med mätningen och provningen av våra produkter, men vissa verkar ha bott under en sten de senaste två månaderna och förstår inte varför vi inte kan göra det längre, säger Maria Lycke. 

Linda Mellajärvi är mer orolig över att bli smittad än sin kollega. Hon ser att en del kunder inte tar det här på allvar och kommer in trots att de visar symptom. 

– Vissa är kanske lite mer nonchalanta och tänker “jag tar en alvedon eller ipren så går det över” och kan då gå på Birsta istället.

Precis som många andra butiksarbetare har svarat, väljer de att inte ha skyddsplexi eller skyddsvisir. Just för att en stor del av deras jobb sker på golvet.  Där är de inte skyddade alls mer än med hjälp av att hålla avståndet. De berättar också att de fått in betydligt fler ur riskgruppen än vad de hade trott.

– Vi backar undan från kunder om det så är en 75-åring eller en 15-åring. När man frågar kunderna om hur det kommer sig att de vågar sig ut, svarar de att de blir helt knäpp av att bara sitta inne, berättar Maria Lycke.

En av få butiker i In gallerian som har skyddsplexi är Clas Ohlson. Lena som jobbar i butiken är väldigt nöjd med att ledningen tog ett tidigt beslut om det och hängde upp skyddet snabbt. 

– Det känns mycket skönare nu. Man vet ju aldrig vem man har som kund, om de är sjuka eller smittbärare eller inte. Så det är helt klart tryggare såhär, säger hon. 

Lena på Clas Ohlson. Foto: Markus Lundqvist.

Victoria Champion
Markus Lundqvist
Liss Thunberg