DCase 2018

”Det är inte mitt huvud det är fel på”

DEL 2/5. De här två tonåringarna är nästa generation att ge sig ut i arbetslivet, kommer de att bli bemötta med samma respekt som någon som inte har en funktionsnedsättning?

16-åring hängdes ut av klasskompisar på sexkonto

Maj-Britt Galdo och en kille kysser varandra. En månad senare får hon veta att det finns en hångelvideo på Instagram. Två år har gått sedan dess och hon väntar fortfarande på en ursäkt från killarna som startade kontot ”Franskasfinest”.

Video: Spelmissbrukare hamnade i kläm i 20 år

Trots att siffror redan från 1997 visade att spelmissbruk var ett folkhälsoproblem, tog det 20 år innan spelmissbrukare fick rätt till vård. Det har lett till att tusentals spelmissbrukare kommit i kläm. 

#Politikskolken
SD lämnar stolar tomma

SD lämnar stolar tomma

Sverigedemokraterna tappar slagkraft i sundsvallspolitiken när stolar lämnas tomma. 

Väljarna kritiserar frånvaron

Efter Dcase avslöjande om att en av nio av de ordinarie politikerna i Sundsvalls kommunfullmäktige inte närvarar vid sammanträdena så beslutade vi oss för att gå ut på stan och höra väljarnas åsikter. 

#Intebaramensvärk
Endometrios- en dyr sjukdom

Endometrios- en dyr sjukdom

Endometrios påverkar inte bara det fysiska måendet. I sista delen av vårt arbete om endometrios får ni träffa Sarah Nilsson - Ekonomin är det allra tuffaste, säger hon.

Olika kunskap bland läkare

I vår undersökning svarar 19 av 27 kvinnor att deras endometrios blivit värre efter graviditet. När vi frågar forskare i ämnet om det stämmer så ger de olika svar.

Bemötandet i svenska endometriosvården kritiseras

Kvinnor vi har pratat med i Sverige upplever att de ofta får ett dåligt bemötande i den svenska endometriosvården. De som sedan varit utomlands kommer tillbaka och upplever stor skillnad i bemötandet.

VIDEO: I huvudet på en våldtäktsman

De dömda våldtäktsmännen berättar sina historier. Hör till exempel ”Adams” berättelse om knivattacken inne på anstalten, ”Johans” saknad efter sonen och ”Davids” syn på en andra chans som sexualförbrytare.

Gudrun Schyman: ”De är inga monster”

Åsikterna om våldtäktsmän är starka. Förtjänar de en andra chans eller inte? Den frågan ställde vi till 300 personer i centrala Stockholm, och till Gudrun Schyman (FI). 

#AV4INTE
Dödsskjutningarna i Malmö

Video: Dödsskjutningarna i Malmö

Polisen beslagtar mer vapen i Malmö, fler anmälningar mot vapenbrott görs och rättsväsendet dömer fler personer för dem.

Samtidigt sköts tio personer ihjäl 2017 - den högsta siffran på tio år. 

Se avsnitten här. 

 

video: Maktlös patientlag får stark kritik

Patientlagen trädde i kraft för tre och ett halvt år sedan för att stärka patientens ställning inom vården. Men trots införandet av lagen har viktiga punkter blivit sämre. 

#intebaramensvärk
Samma operationer eller inte? Så säger experterna

Samma operationer eller inte? Så säger experterna

Endometriospatienter i Sverige söker sig utomlands för att få hjälp med sin smärta trots att det enligt en svensk läkare erbjuds samma vård här som utomlands. Vi har försökt ta reda på hur det faktiskt är.

En kvarts miljon tvingas leva med smärtan

Smärtor, piller, operationer och försämrad livskvalitet, ord som beskriver hur det är att leva med endometrios. Många kvinnor ser en operation utomlands som enda utvägen. En av dem är Jonna Sundell.