DCase 2017

Vanliga svampmedel kan ge dig kraftig smärta i underlivet

Vanliga svampmedel kan ge dig kraftig smärta i underlivet

#fittontBrännande smärta och sveda i underlivet vid samlag. Enligt Eva Rylander, forskare och överläkare i gynekologi, är en av orsakerna till sjukdomen vestibulit överanvändning av de receptfria svampmedlen Pevaryl och Canesten. 

Stora utsläpp från konstgräs i Västernorrland

Stora utsläpp från konstgräs i Västernorrland

#FotbollsgiftetCirka 40 ton. Vår granskning visar att det är så mycket gummikulor som försvinner från fotbollsplanerna i Västernorrland varje år. Konstgräset är den näst största utsläppskällan av mikroplast i naturen - och gör fotbollen till en miljöbov.

Konstgräsets väg till ditt köksbord

Konstgräsets väg till ditt köksbord

#fotbollsgiftetStora mängder gummikulor försvinner från konstgräsplaner och hamnar i naturen. Via vattendrag och reningsverk hamnar en del i havet. Så här påverkar det dig. 

Varannan Sundsvallskrog får anmärkning av kommunen

Varannan Sundsvallskrog får anmärkning av kommunen

#KrogkollensundsvallLåga livsmedelstemperaturer, bristande renhållningsrutiner och begynnande mögel. Det är några av fynden Miljökontoret gjorde på Sundsvalls restauranger, kaféer och gatukök 2016. Bara hälften klarade sig helt utan anmärkningar.

Ivo: ”Vi har inte kunnat uppfylla kraven som finns på oss”

#lexmarialuckan Lex Maria är till för att åtgärda bristande rutiner och förebygga upprepade vårdmissar. Men i vårdgivarnas patientsäkerhetsarbete syns klara brister. I var tionde fall som Ivo följt upp har det inte gjorts någon åtgärd överhuvudtaget.

Ida förlorade sin njure – fem år gick innan felet upptäcktes

#lexmarialuckanIda Sjöberg, 23, gick igenom fem år av lidande och ovisshet innan hennes ena njure opererades bort. Efter ett halvt decennium av olika läkare och vårdplatser kan ingen svara på om en vårdmiss inträffat.

Läkaren om Idas fall: ”Upprepade urinvägsinfektioner bör man följa upp”

#lexmarialuckan Idas medfödda njurfel upptäcktes när det redan var för sent. Att diagnosen kommer  så sent kan bero på hennes många vårdgivar- och landstingsbyten.  

”Nio gånger av tio drar man på toaletten”

”Nio gånger av tio drar man på toaletten”

#kokainetpåkrogen Johan, 23, använder regelbundet kokain i samband med fest. Än så länge ser han det bara som en rolig sak. – Känner man sig lite trött så kan man dra en lina, säger han.

Få alternativ om du är över 65 år och deprimerad

#prioriteringariäldrevårdenNärmare 16 procent av landets äldre får antidepressiv medicin. Alternativet skulle kunna vara fysisk aktivitet och terapi, men enligt expertmyndigheten SBU saknas forskning som är av tillräckligt hög kvalitet. 

Polischefen: ”De flesta våldsbrott sker i samband med fylla”

#VALDETMOTPOLISENVästernorrland har flest polisanmälningar gällande våld mot polisman i region Nord. Speciellt området kring Sundsvall. – Det har med stadens kultur att göra, säger Josef Wiklund lokalpolisområdeschef för Medelpad.

Polisen Anne-Lie Berggren: ”Han trodde att jag var död”

#VALDETMOTPOLISENPolisassistenten Anne-Lie Berggren blev grovt misshandlad på jobbet. Strupgreppet gjorde henne medvetslös och kunde ha kostat henne livet. – Jag kan ha problem med att ha någon som klänger runt min hals, som barnen.

Daniel Vesterlund fick tillbringa en natt på sjukhus efter överfallet

#valdetmotpolisenDaniel Vesterlund blev utsatt för våld i samband med ett omhändertagande. Han blev biten och slagen i ansiktet.

– Det jobbigaste med händelsen var att jag inte visste om jag kunde pussa min dotter efter.