25-årsfirande Gyllene Haldan till journalisterna bakom Spår

Mathilda Ejefalk och Andreas Linderfors delar ut Gyllene Haldan på Grävseminariet i UppsalaŒ. Glad mottagare av priset är Anton Berg, som tilldelas den förgyllda skrivmaskinen tillsammans med Martin Johnson. Foto: Noella Johansson

Den prestigefyllda Gyllene Haldan gick i år till de undersökande journalisterna Anton Berg och Martin Johnson.

Priset delades ut på det årliga Grävseminariet som avslutades med Guldspadegalan i Uppsala Konsert & Kongress på lördagskvällen.

Gyllene Haldan, 25-årigt vandringspris.

”Med grävande journalistik i ett medie helt rätt i tiden har de visat att de som tredje statsmakt kan förändra på riktigt, och genom sitt tillgängliga berättande nå ut till flera tusen lyssnare”, motiverar journaliststudenterna från Mittuniversitetet sitt beslut.

ANTON BERG OCH Martin Johnson har båda jobbat för Sveriges Radio och producerat avsnitt för P3 och P1 dokumentär. I podcasten Spår granskar de kända, omtvistade kriminalfall och följer, kort sagt, spåren. Podcasten är en av landets tio mest populära.

”Med grävande journalistik i ett medie helt rätt i tiden har de visat att de som tredje statsmakt kan förändra på riktigt, och genom sitt tillgängliga berättande nå ut till flera tusen lyssnare”, fortsätter journaliststudenterna från Mittuniversitetet sin motivering.

DEN FÖRGYLLDA skrivmaskinen, som är av det klassiska märket Haldaär ett vandringspris som delas ut av linjeföreningen JFS, som består av studenter från journalist- och bildjournalistprogrammet på Mittuniversitetet i Sundsvall. Ett annat namn på vandringspriset är Det lite större journalistpriset, som i år även firar 25-årsjubileum.

Här kan du se listan med alla tidigare pristagare:

Det årliga Grävseminariet, som i år hölls i Uppsala, samlar gräddan av undersökande journalister från Sverige och världen.