”Man ska kliva ut och bli en bra människa”

249 män, alla dömda för våldtäkt 2013. De har avtjänat sitt straff och ska återanpassas till samhället.

– Vi är inte välkomna tillbaka, säger ”Tony” dömd våldtäktsman.

Det har nu gått fem år sedan våldtäktsmännen fick sin dom. De är i dag ute i samhället och möter verkligheten. En verklighet som enligt vår granskning är svår. De känner sig orättvist behandlade, svikna av myndigheterna och inte välkomna tillbaka.

Vi har granskat män dömda för våldtäkt 2013 och hur deras liv ser ut efter avtjänat straff. Hur har samhället tagit emot dem? Går det att komma tillbaka till samhället efter att ha blivit utpekad och dömd som våldtäktsman? 

 

LÄS ÄVEN

KARTLÄGGNING: Här bor våldtäktsmännen

Myndighetspersonerna: ”Det riktiga straffet börjar när de kommer ut”

Dokumentär: I huvudet på en våldtäktsman

Gudrun Schyman: ”De är inga monster”

Han jobbar på hemtjänsten – chefen ville hålla domen hemlig

 

”Du förstörde ett liv, vi förstör ditt”, skriver hemsidan kriminellt.com som hänger ut dömda våldtäktsmän med personuppgifter.

 

 

2013 åtalades 453 personer för våldtäkt i Sverige. 249 personer fälldes. 205 av dessa dömdes till fängelsestraff. De har varit borta från samhället och efter avtjänat straff kommer de ut och möter det verkliga livet och de åsikter som finns om våldtäktsmän.

Vi har träffat tre dömda våldtäktsmän, ”Johan”, ”Adam” och ”David” och varit i kontakt med tjugo andra. Alla har avtjänat sitt fängelsestraff och återvänt till samhället. De tycker att de blivit orättvist behandlade av myndigheterna och inte fått den hjälp de skulle behövt. Många hävdar också sin oskuld och att de blivit oskyldigt dömda.

 

”Jag har inte fått någon hjälp alls, snarare blivit trampad på”, säger ”Johan”.

 

”Jag har inte fått en andra chans. Jag blev oskyldigt anklagad för brottet”, säger ”Adam”.

 

Hör ”Johans”, ”Adams” och ”Davids” hela historier i vår kommande dokumentär ”Vem dömer?”.

 

”Vi är oskyldiga”

I vår granskning av våldtäktsmännen från 2013 ser vi att nästan 4 av 5 har förnekat sitt brott vid dom. I många fall säger männen att offret var med på det och när det kommer till våldtäkt mot barn hävdar många av männen att de inte visste om att offret var under 15 år. Många av de män vi pratat med säger att de blivit oskyldigt dömda.

”Jag är oskyldig. Jag har överklagat flera gånger, men inte fått någon hjälp”, säger ”Johan”.

”Alla vet att jag är oskyldig, det är bara massa lögner”, säger ”Lukas” till oss i telefon.

 

Mer än hälften har en kriminell bakgrund

Vår granskning visar att 130 förekommer i belastningsregistret innan domen 2013. Bland de tidigare brotten finns grov våldtäkt mot barn, sexuellt utnyttjande av barn, grov kvinnofridskränkning. Efter våldtäktsdomen 2013 är det 61 stycken som begått nya brott, där bland våldtäkt, grov kvinnofridskränkning, sexuellt ofredande och många har även fått kontaktförbud.

”Adam” var tidigare dömd för brott och även efter sin dom 2013. Han finns med i belastningsregistret på 23 punkter, bland annat olaga hot, sexuellt ofredande och barnpornografibrott.

”David” fanns inte i belastningsregistret innan sin våldtäktsdom men blev dömd för sexuellt ofredande 2015.

De säger att man ska kliva ut och bli en bra människa, säger ”Tony”.

 

#vemdömer – en unik granskning

I veckan kommer vi att publicera flera delar av vår granskning. Vilken hjälp som finns att få som dömd sexualförbrytare från Kriminalvården och Arbetsförmedlingen, och en inblick i vad olika delar av samhället anser om en andra chans för våldtäktsmän. I en enkät som publiceras på torsdag har vi frågat 300 privatpersoner samt politikern Gudrun Schyman vad de tycker om en andra chans för våldtäktsmännen. Under torsdagen kommer ni även att få läsa om Andreas, en dömd våldtäktsman som i hemlighet blev anställd på hemtjänsten när chefen valde att mörka hans dom för resten av kommunen.

Onsdagen 30 maj publicerar vi en dokumentär, där vi bland annat träffar de dömda våldtäktsmännen ”Johan”, ”Adam” och ”David”, som egentligen heter något annat, och hör hur deras liv ser ut efter att ha suttit av ett fängelsestraff för våldtäkt. Anser de själva att våldtäktsmän förtjänar en andra chans? Håll utkik på Dcase.se under veckan.

By:

Läs mer: